Voor de Brabander zal de naam Lucas Hobby wellicht nog een belletje doen rinkelen.

In november 1934 startte grootvader (Adriaan) S.J. Bakermans onder de naam Sint Lucas een winkel in kunstschildersbenodigdheden in de Willemstraat te Eindhoven. Hij was zelf een zéér gewaardeerd kunstschilder in velerlei technieken, - landschapsstijl was zijn specialiteit - zijn schilderijen zijn landelijk bekend en worden nog steeds geëxposeerd.

Vanwaar de naam Lucas?
Kunstschilders waren vroeger aangesloten bij het Sint-Lucasgilde in hun woonplaats. Dit was een vereniging van mensen met hetzelfde beroep. Zonder lidmaatschap mocht je je beroep niet uitoefenen. De gilden in de Nederlanden ontstonden in de vroege Middeleeuwen en werden genoemd naar hun beschermheilige. Vanaf de 13de eeuw richtte men Sint-Lucasgilden op voor zowel ambachtelijke (huis)schilders als kunstschilders. Hun beschermheilige Lucas was volgens de overlevering behalve evangelist ook schilder.  (Bron Cultuurwijs.nl)

 

Het Lucasgilde

Projectpakket de Gouden Eeuw
Bladzijde uit het boek van het Sint-Lucasgilde uit Delft, waarin de namen van de leden staan.
Op deze bladzijde staat bij nummer 78 Johannes Vermeer en bij 80 Pieter de Hooch.
(foto: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag)Zoon (Mart) M.R.H. Bakermans voegde in de jaren '60 technisch 'speelgoed' toe, veranderde de naam in Lucas Hobby en het bedrijf kreeg naast het toenmalige assortiment éxtra naam als geoutilleerd model-hobbyzaak met o.a. alles op het gebied van treinen, modelbouw en natuurlijk - kent u ze nog? - Dinky Toys! Van heinde en verre wist men Lucas Hobby te vinden. 
 
Samen met de derde generatie (Cor en Marjo van Zon-Bakermans) en onze enthousiaste ervaren medewerkers is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde, complete groothandel in creatieve- en technische materialen voor de gehele onderwijs-, culturele, (re)creatieve- en kunstsector in o.a. geheel Nederland, België, Nederlandse Antillen en Suriname onder de naam Lucas Vakmaterialen.

In 2019 mochten we het 85-jarig jubileum vieren en daar zijn we natuurlijk trots op!

Per 10 februari 2023 heeft Lucas Vakmaterialen zich aangesloten bij de Heutink Groep. Door de handen ineen te slaan kunnen Lucas Vakmaterialen en Heutink hun dienstverlening verbeteren door te profiteren van elkaars expertise én bovendien het productaanbod met een grotere merkkeuze uitbreiden.